Umbrië

De regio Umbrië (Umbria in het Italiaans) is een van de kleinste van Italië en omvat twee provincies, die van Perugia en van Terni. Het totale oppervlak is ongeveer 20% van dat van Nederland. In Umbrië wonen nog geen miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid in Umbrië (<100 inw/km²) is in vergelijking met Nederland (400 inw/km²) laag.

Je kunt soms een uur door de heuvels rijden zonder een tegenligger tegen te komen. Grote delen zijn “leeg”, de ideale habitat voor wild (o.a. wilde zwijnen, stekelvarkens, dassen, vossen).

Het meest kenmerkende van Umbrië zijn de groene, zacht glooiende heuvels met de talloze olijf- en wijngaarden. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook akkers met zonnebloemen, tarwe, tabak, klaver, klaprozen. Opvallend is de kleinschaligheid van de akkers en de grote hoeveelheid van oude burchten en kastelen, die schijnbaar willekeurig verspreid op de heuveltoppen zijn gebouwd.

De tegen de heuvels aangeplakte, ommuurde middeleeuwse steden en dorpjes met hun steile en smalle straatjes ademen een rijke cultuurgeschiedenis. De verbondenheid met het verleden wordt overal in Umbrië jaarlijks gevierd middels middeleeuwse feesten. Het is ook het land van Franciscus van Assisi, die overal met gedenkstenen, schilderijen en standbeelden wordt herdacht.
Umbrië grenst nergens aan zee, maar heeft wel een paar grote meren met mooie stranden.

Door het zachte mediterraanse klimaat zijn de zomers droog en zonnig en de winter nat en koud. Door de vele bossen en de begroeide akkers heeft Umbrië zijn tweede naam te danken: Umbria Verde ( Groen Umbrië). Op grote hoogte in de Apennijnen kan het zomers overdag fris zijn en ’s nachts erg koel. Op de Piano Grande (=een hoogvlakte) in het oosten is het gemiddeld 10 graden koeler dan in het dal.

Het heuvelachtige hart van Umbrië wordt in het westen omgeven door het dal van de Tevere (=Tiber) met prachtige plaatsen als Perugia (=hoofdstad van een deel van Umbrië) en Todi. In het oosten ligt het dal van Umbrië, waar Hannibal met zijn leger de stad Spoleto heeft belegerd. Tegen de heuvels van dit dal grenzen een aantal parels van steden. De wat grotere plaatsen zijn Foligno, Assisi en Spoleto.

Het prachtige plein van Montefalco met zijn restaurants en wijnproeverijen.

Montefalco kijkt dominant over het hele dal uit van Assisi tot ver voorbij Spoleto. Bevagna ligt in het dal en was vroeger een pleisterplaats voor de Romeinen. En dat is aan alles nog goed te zien. In al deze stadjes is het goed toeven. Heerlijk een glaasje Sagrantino of Montefalco Rosso drinken op het prachtige plein van Montefalco bij een enoteca (wijnproeverij).

Of op een terras in Bevagna zomaar genieten van het dagelijkse leven, likkend aan een ijsje bij één van de vele gelateria (ijssalons). Je hoeft je ook nooit af te vragen of er een goed restaurant is waar je uitgebreid en betaalbaar kunt eten. Keuze te over.
Ons huis staat op de westzijde van een helling in een klein gehucht waar het leven “echt Italiaans” is. Het huis straalt de sfeer uit van geborgenheid en rust. Door de centrale ligging in Italië zijn we zó bij de prachtige plaatsen in de omgeving. Maar ook Rome, Sienna en Florence zijn als dagtrip met de auto en/of het openbaar vervoer goed bereikbaar. In ongeveer twee uur zit je in het centrum van deze prachtige steden.

nl_NL_formalDutch