Uitgaan

EEN KORT OVERZICHT VAN WAT EVENEMENTEN EN DAGTOCHTJES IN EN ROND UMBRIË.

Sagra’s en stadsfeesten

Stadsfeest in Gualdo Cattaneo

Iedere stad en dorpje organiseert tijdens de zomermaanden op enig moment wel een “sagra“. Een sagra is een stads- of dorpsfeest en heeft tot doel de mensen meer bij elkaar te brengen en ook om zo geld op te halen voor een goed doel. Het doel kan van alles zijn.
Je kunt er vaak zeer goed eten en na afloop ook dansen.
Openbare dronkenschap komt nauwelijks voor. Hoewel de sagra’s over het algemeen lokale aangelegenheden zijn, trekken ze van heinde en verre mensen aan.
Veel buitenlanders zult u overigens op de meeste sagra’s niet aantreffen. De feesten zijn zeer authentiek.

Ook stadsfeesten zijn erg populair en hebben ook vaak een thema: Renaissance, middeleeuwen, middeleeuwse ambachten, enz. Ook bij stadsfeesten is het eten erg belangrijk. Daarnaast zijn er ook optredens (spectacoli), muziek, acrobatiek, toneel, enz. Om aan lange tafels mee te kunnen eten is reserveren gewenst.

Foligno:

In Foligno is ook van alles te beleven. Misschien is de stad niet zo bruisend als Perugia, maar je als de site: umbriaeventi.com in de gaten houdt dan zul je merken dat er erg veel festiviteiten zijn. Mijns inziens zijn er een paar topattracties gedurende het jaar en één daarvan is de “Quintana”. Een spectaculaire ringsteekwedstrijd tussen de wijken en daar omheen zijn allerlei andere festiviteiten. Zo presenteert de “gegoede adel” zich op de avond voor de strijd aan het publiek in een historische optocht, de “Corteo Storico”. Echt een top spektakel.
De honderden kledingstukken die de mannen en vrouwen dragen kunnen wel meer dan €30 000/stuk kosten.

Perugia:

Umbria Jazz is meestal gedurende de 2de en 3de week van juli.

Aan Perugia kan een hele pagina worden gewijd. Het beste is om een reisgids te raadplegen voor gedetailleerde informatie. Een bezoek is eigenlijk een must. Vooral de wijze waarop je middels roltrappen in de Rocca en vervolgens in het centrum aankomt  is al de moeite van een bezoek waard. In de hoofdstraat vindt u de duurdere winkels en mooie terrassen. Er is genoeg te zien om een hele dag door te brengen. In de zomer is er ook het Umbria Jazz festival en in de plaatsjes rond het meer van Trasimeno het “Trasimeno blues festival”. De meeste concerten zijn gratis. Een echte jazzliefhebber heeft aan een week niet genoeg!

Trasimeno meer:

Vanuit Passignano en Tuoro kunt u met een boot naar één van de eilanden in het meer. U kunt er lekker wandelen, zonnen, zwemmen en eten. Als dagtochtje erg aanbevolen.

Montefalco en Bevagna:

Dit zijn twee pareltjes in het hart van Umbrië. Op nog geen 30 minuten rijden waan je je in een antieke stad waar de sfeer van de middeleeuwen nog tastbaar is.

Montefalco

Het hoofdplein van Montefalco

Montefalco is de plaats waar je de Montefalco Rosso of de Sagrantino “moet” drinken. Deze zeer smakelijke wijnen komen voort uit deze streek. Er zijn op het schilderachtige plein bovenin het stadje een stuk of drie enoteca’s (wijnproeverijen) met terras. Verder is er een mooi museum in de oude kerk. Aan de noord-oost zijde van de stad is een uitkijkplek met een mooi overzicht op het dal van Umbrië. Assisi zie je in de verte liggen, evenals een heleboel andere steden en stadjes.

Bevagna

Zuil op het hoofdplein in Bevagna

Dit stadje is van oorsprong een Etruskische nederzetting die later door de Romeinen als een van de pleisterplaatsen tussen Rome en het hoge noorden werd gebruikt. Er zijn nog veel overblijfselen uit die tijd. Zo is er een romeins koopmanshuis, restanten van een romeins theater, thermen, en vele andere zaken die herinneren aan vervlogen tijden. Bevagna is niet opgeofferd aan de toeristen. Er wordt nog gewoon geleefd. Het mooie Piazza Sylvestri is bij uitstek de plek om even tot rust te komen.
Bevagna is in heel midden Italië bekend vanwege zijn middeleeuwse zomer-tiendaagse (de Gaita).

Gualdo Cattaneo en directe omgeving:

Het historisch stadje heeft een pas gerenoveerd pleintje met een bar, waar je even een espresso kunt drinken en op het terras kunt genieten van het dagelijkse Italiaanse leven. Vanaf de de toren heeft u een mooi panorama over een deel van Umbrië en het prachtige plein.
Buiten Gualdo is een vliegveldje waar je een rondvlucht boven de streek kunt boeken. Dat kostte een paar jaar geleden ongeveer €60 pp/half uur. Dit moet wel een paar dagen vooruit worden geregeld. Op het zelfde terrein is een tractormuseum, een restaurant, een bar en een activiteitenpark met een treintje. Voor meer informatie: http://www.parcoacquarossa.com

Dagje Rome.

U kunt op drie manieren in Rome komen.

  1. Helemaal met de auto is ongeveer 160 km naar het centrum. In het centrum is o.a. vlak bij de Spaanse Trappen/Villa Borghese een overdekte parkeergarage. Kosten?
  2. Met de auto naar treinstation in Orte (80 km), lang parkeren à €1,50 per dag en verder met de trein naar Rome (Station Termini). Een dagretour inclusief openbaar vervoer (bus, tram, metro) in Rome kost ongeveer €12.50 pp. Dit kaartje moet je bij de bar kopen!!(zie voor tijden www.trenitalia.com ).
  3. Met de bus vanuit Deruta (Banca dell’Umbria of hotel Amfora) naar Rome (Station Tiburtina); retour kost ongeveer €30 pp. Voor meer informatie zie: www.sulga.it

La Scarzuola.

Op 40 minuten rijden komt u in een mini droomstad. De architect Tommaso Buzzi (1900–1981) kocht het gebied rond het Franciscaner klooster “La Scarzuola”(=genoemd naar een soort riet dat daar voorkomt) in 1956 en wilde er in twintig jaar tijd zijn fantasiestad Città Buzziana creëren. Hij wilde een “ideale” stad maken waar natuur en cultuur met elkaar konden versmelten. Laat u verrassen door wonderlijk bouwwerken in de ongerepte natuur. Er zijn o.a. 8 theaters waar af en toe ook optredens zijn. Een afspraak maken voor een engelstalige rondleiding is noodzakelijk. Kosten: ong. €10 pp met een minimum van 8 bezoekers. Combinatie met gasten van een ander appartementen verhuur is mogelijk. Vraag ons naar mogelijkheden. Voor meer informatie zie ook: http://www.lascarzuola.com. Een combinatie dagtocht met een bezoek aan Orvieto is goed te doen.

Civita di Bagno Regio (in Lazio)

Het landschap rond de antieke stad Civita is door zijn karstachtige struktuur in de loop van de eeuwen verzakt. Hierdoor is Civita op een soort eiland komen te liggen dat alleen middels een loopbrug te bereiken is. Het centrum van het “dode” stadje is zeer pittoresk en wordt regelmatig gebruikt voor opnamen van speelfilms. Zowel het landschap als het stadje zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Langer dan een twee uur hoeft het bezoek niet te duren. Het is daarom goed te combineren met een bezoek aan Orvieto of het vulkaanmeer Bolsena. Het water daarvan is in tegenstelling tot dat van het Trasimenomeer helder en nodigt uit voor een duik.
Het is ongeveer een uur rijden naar Civita di Bagno Regio. De toegang tot het stadje kost ongeveer €3/pp.

nl_NL_formalDutch